„în lipsa unor lucruri importante”, de Victor Țvetov

„cu lanterna caut cireşe în copacul de lângă veceu.”

Autor / Dumitru Crudu
10 Februarie 2015

Victor Ţvetov realizează în volumul său de debut o poezie care împlineşte un deziderat al lui Alexandru Muşina: să nu fie doar mizerabilistă, să nu fie doar livrescă, să nu fie doar minimalistă, să nu fie doar o fugă în nişte universuri imaginare, să nu fie doar metafizică, să nu fie doar o poezie a şubrezeniei şi delicateţei, sau doar a angoaselor sau a vitalităţii, a rebeliunii sau a unei încrederi ieşite din comun în propriul individ, a băşcăliei de tot şi de toate, ci să cuprindă toate aceste lucruri în interiorul aceleiaşi poezii.

Poezia lui Victor Ţvetov este o poezie a sintezei, în care se întâlnesc şi se topesc aproape toate direcţiile din poezia tânără de astăzi. Furia, mânia, disperarea, neliniştea, fragilitatea şi speranţa fac casă foarte bună în această carte.

Poezia sa nu e doar a unei navete obositoare de la ţară la oraş, nu e numai a micilor flirturi şi întâmplări din marile corporaţii, nu e doar o poezie a vieţii de la ţară, sau doar o poezie existenţialistă, bahică sau ludică, ci toate acestea luate împreună. Basarabenitatea este doar o trăsătură a discursului său, şi nu cea mai importantă, pentru că toate lucrurile reţinute în poezia lui au cam aceeaşi importanţă. Totuşi, dacă ar fi să caut un axis în jurul căruia pivotează toate celelalte elemente, acesta ar fi spaţiul intim, spaţiul privat şi cel al familiei. Oriunde ar pleca tânărul din aceste poezii, acesta se întoarce acasă. Evenimentele din sânul familiei – precum tăierea unei gâini – devin evenimente cu rezonanţă. Chipul mamei tulbură de multe ori peisajul idilic pe care-l creionează poetul, împrăştiind în jurul ei nelinişte şi angoasă.

Un alt lucru care îmi place la Victor Ţvetov e că preferă sarcasmului, satirei sau ironiei chiar, autoironia, ca în acest vers: „cu lanterna caut cireşe în copacul de lângă veceu.”

La Victor Ţvetov, „totul în jur creşte din pământ ca dinţii din gingii”. Poezia sa nu e doar fluentă şi autentică, ci te agaţă de ochi.

Cartea sa, în lipsa unor lucruri importante, e o furcă a drumului pentru noua poezie românească de azi. Eu o aşteptam de mult.

#poezie

SUBCAPITOL.ro

este o revistă online de literatură și fotografie, independentă și nonprofit.